Poolaus eli pätkävärjättyjen lankojen käyttö niin, että värit muodostavat kuviota virkattuun pintaan, on nyt noussut suomalaisissa virkkausyhteisöissä pinnalle.
Poolaus sanana tulee englannista ja viittaa siihen, että värit hakeutuvat aina suurin piirtein samaan kohtaan tehtävää työtä.
Itse olen tehnyt poolausta Novitan Nalle Taika-langalla, käyttäen ketjusilmukkaa ja kiinteääsilmukkaa vuoron perään. Tämä ohje on siis kirjoitettu tätä lankaa ajatellen, testaamatta on vielä itseltäni se, toimiiko myös muille langoille.
Langasta tärkeintä on tietää se, että värien mallikerta toistuu. Merkitystä ei ole sillä, miten pitkät pätkät väriä aina on. Jos pätkät on kaikki saman kokoisia, saa selkeää ruutukuviota, jos taas pätkät on eri pituisia, tulee kapeampaa ja leveämpää raitaa.
-
Selvitä ensin langan värien mallikerta
Itse otin kynää ja paperia, ja kävin lankaa läpi väri kerrallaan kirjoittaen aina paperille ylös värit, jotta pysyin paremmin kartalla siitä, milloin värit lähtevät toistumaan
-
Virkkaa ketjusilmukoita koko mallikerran verran + 1 kjs mallikerran ensimmäistä väriä
Katso, että viimeinen kjs on mallikerran ensimmäistä väriä. Voit toki tehdä suoraan useamman mallikerran verran, jotta saat työstä leveämmän, mutta suosittelen aloittamaan yhdellä tai kahdella mallikerralla jotta poolauksen idea tulee tutuksi.
-
Tee ks+kjs ketjusilmukoihin koko mallikerran verran
Tee ks joka toiseen kjs:aan aloitusketjussa aloittaen ks:lla 4. kjs:sta. Ketjusilmukoista jää häntää jäljelle, sillä ks+kjs kuluttaa enemmän lankaa, kuin pelkät kjs:t. Tämä häntä puretaan sitten lopuksi, eli jätä huomioimatta tästä eteenpäin.
-
Peruuta ks+kjs.
Näin varmistat, että värit eivät muodosta suoria raitoja, vaan alkavat asettua hieman limittäin muodostaen ruutumaisen kuvion. Voit myös lisätä ks+kjs, tällöin silmukat asettuvat toiselle puolelle edellistä, kuin ohjeessa myöhemmin on kerrottu.
-
Tee ks+kjs toistoa työn toiseen päähän
Muista tehdä aina kerroksen viimeinenkin ks, jottei työ lähde kaventumaan. Tämä tehdään siis edellisen kerroksen käännöksen 2 kjs:n lenkkiin.
-
Käännös 2 kjs ja jatka ks+kjs kuten tähänkin asti
Tällä kerroksella tulisi värien jo asettua oikein. Katso siis, että edellisen kerran kun ko. väriä olet virkannut (kuvassa 1), että uuden kerroksen silmukka menee aina edellisen vasemmalle puolelle (kuvassa 2) (jos olet ensimmäisellä kerroksella purkanut ks+kjs). Näin kuvio lähtee muodostumaan. Jos väri ei osu kohdalleen, pura hieman ja tee joko löysemmällä tai tiukemmalla käsialalla sen mukaan, tuliko värillä liikaa tai liian vähän silmukoita.
-
Jatka kunnes työ on halutun pituinen.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan jatkat työtä juuri näin eteenpäin. Silmäile silmukoiden asettumista kohdalleen ja pura tarvittaessa silmukoita muutama ja tee hieman löysemmällä tai tiukemmalla käsialalla. Lopullisesta työssä näitä kohtia, joissa olet tiukkuutta joutunut muuttamaan, ei juurikaan enää huomaa, kun ne on tehty riittävän pitkälle välimatkalle.
Erinomainen englannin kielinen video löytyy täältä! Siinä on hyvin näytetty miten työ rakentuu pala palalta.